Sibiul este așezat într-o zonă bogată în tradiții. Faptul că orașul este înconjurat de satele din Mărginimea Sibiului și de vechile așezări săsești, a dat un caracter aparte orașului și întregii zone. Tradițiile reprezintă pentru Sibiu o parte importantă a spiritualității sale, fie că vorbim despre sărbătorile religioase, despre evenimente publice sau despre bucătăria tradițională.
Piețele tradiționale ale Sibiului sunt un astfel de element, acestea fiind locul în care producătorii din Sibiu și împrejurimi își desfac produsele.
Piața Cibin [1] este cea mai importantă piața de desfacere a produselor agro-alimentare din Sibiu, fiind situată chiar la limita Orașului de Jos. În cele peste 300 de spații de vânzare, sibienii, dar și turiștii, pot găsi fructe și legume proaspete din zona Sibiului și din alte părți ale țării. De asemenea, aici se pot cumpăra carne și vestita brânză de Sibiu.
Pentru că cererea pentru astfel de produse este tot mai mare și pentru că autoritățile locale au dorit să încurajeze producătorii din municipiul și respectiv județul Sibiu, le-au oferit acestora spațiu pentru desfacere în două piețe tradiționale, cea din Piața Huet și cea organizată la Sala Transilvania. Piața tradițională organizată în Piața Huet [2], în centrul istoric, este deschisă în fiecare vineri, iar cea din fața Sălii Transilvania [3] este deschisă în fiecare sâmbătă. Piețele abundă în mezeluri produse în gospodării, gemuri, ouă, pâine și patiserie, fructe și legume, dar și plante medicinale și produse meșteșugărești.
Aceasta este una dintre laturile pe care Sibiul dorește să le scoată în evidență prin proiectul Sibiu Capitală Gastronomică Europeană în 2019, Sibiul și întreaga regiune fiind binecunoscută și apreciată pentru aceste produse tradiționale și pentru gastronomia locală.